България - Габрово

P1300226.jpg dv00192.jpg 6925.jpg dv00149.jpg gabrovo-140208.jpg church_stone.jpg church_ub.jpg gab7.jpg gab1.jpg gab5.jpg

Резервация

Задай въпрос


Резервации по телефона:

Офис София
+359 2 8055647;
+359 886 333 570

sofia.agency@balkantourist.bgХотели / Oферти

Град Габрово се намира в Северна Бьлгария, на 220 км североизточно от София. Градът наброява 80 000 жители. Разположен е в северните разклонения на Средна Стара планина, на двата бряга на река Янтра и има надморска височина 392 метра.

Непосредствената близост на Габрово до високите части на планината, чистият планински въздух, историко-етнографските резервати и комплекси, паметниците на културата правят региона привлекателно място за вътрешен и международен туризъм. Община Габрово се простира върху няколко съседни общини и се счита за един от екологично най-чистите райони в България. Това се доказва от богатата флора и фауна, което е създало предпоставки за обособяването на няколко ловни резервата. Те предлагат едни от най-добрите ловни трофеи в Европа - от мечка, благороден елен, муфлон и др.

В Габрово се намира уникалният Дом на хумора и сатирата - своеобразен "Лувър на смеха". В него са показани разнообразни художествени и етнографски експозиции, колекции от обредни и карнавални маски и аксесоари на африкански племена. По време на фестивалите на хумора и сатирата той е посрещал хиляди творци с международна известност от над 150 страни. Във фестивалните дни се организират: международен фестивал на комедийния филм, фестивал-преглед на комедията в театъра, международно биенале на карикатурата, международен конкурс на сатирично-литературното произведение, симпозиуми и конкурси.

Най-колоритният кът на град Габрово е Архитектурно-етнографският комплекс "Етър" - неповторим музей под открито небе. Атмосферата на българското Възраждане тук е пресъздадена от множество старинни работилници за традиционни народни занаяти. Всички дейности се извършват ръчно. Механизмите се задвижват единствено с помощта на водата. Комплексът разполага с хотел, ресторанти, механи и други заведения в национален стил. Предпочитат го много туристи от страната и чужбина.

В близост до града се намира архитектурно-историческият резерват "Боженци". Той е селище с 600-годишна история. Разположен е в китна котловина с автентични къщи, различни по вид и архитектурни решения в духа на Възраждането. Боженци предлага отлични възможности за индивидуален и семеен туризъм.


В непосредствена близост до града е и Узана - планинска местност, където се намира географският център на България. Тук има всички условия за летен и зимен туризъм - оборудвани ски-писти, условия за конен спорт, туризъм, алпинизъм и др.


Курортът "Люляците", намиращ се на 15 км от Габрово, е известен с благотворното си влияние върху редица заболявания - алергии, хипертония, хронични заболявания на дихателните пътища и др.