България - Велинград

12162807461168.jpg 8.jpg 4.jpg 2.jpg 5.jpg 3.jpg 7.jpg vlgr_1.jpg

Резервация

Задай въпрос


Резервации по телефона:

Офис София
+359 2 8055647;
+359 886 333 570

sofia.agency@balkantourist.bgХотели / Oферти

Велинград е град в Южна България, наречен на името на Вела Пеева. Намира в Чепинската котловина в Западните Родопи.
Градът има планински климат. Лятото е прохладно и краткотрайно, а зимата - мека и продължителна. Велинград е един от най-безоблачните градове в България.
Във Велинград са съсредоточени едни от най-богатите в България хидротермални находища. Минералните извори (80 на брой), мекият климат и прекрасната природа са голямото богатство на града.
Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като "СПА столицата на България".Тук има множество санаториуми, лечебници, модерни спа центрове и хотели.

Културни и природни забележителности:

Клептуза
Сред най-забележителните, романтични и тайнствени кътове на Велинград е изворът Клептуза, а едноименният парк с двете си езера е един от символите на града. Клептуза е най-големият карстов извор в страната, като всяка секунда от него извира до 1200 литра студена вода. Големи количества от тази вода се ползват за питейни нужди, другата част от водата образува две красиви езера, които след това се вливат в Чепинска река, а от нея - в Марица и Бяло море. От карстовия извор на юг се простират вечно зелени борови гори, превърнати в естествен парк.

Крепостта Цепина
На 18 км. източно от Велинград в землището на село Дорково се намира старата българска крепост Цепина, столица на деспот Слав. През средновековието Цепина е една от най-известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (197-1207) Цепина отново е върната в пределите на Българската държава. Външните крепостни стени обхващат площ от 25 дка, а в най-високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1,5 дка. Стените му са запазени до височина от 2,5 м. Външният крепостен зид, е запазен до височина от 6 м. и е с дебелина 3 м. В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища (щерни), достигащи на дълбочина до 10 м.

Пещера Лепеница
На 12 км от Велинград се намира пещерата Лепеница, която представлява изключителен туристически обект. Досега в нея е влизано на 1400 м. дълбочина, но никой не е стигнал и не е видял всичко, което природата е създала в хилядолетната си история.

 

Традиционен празничен календар

 

 

Oферти

Име/Дестинация Категория Цена
Хотел Здравец
топ
Велинград
Деня на Съединението във Велинград, Специална оферта...
звезди
 
Балнеокомплекс Свети Спас
топ
Велинград
Специална оферта...
звезди
 
Спа Хотел Селект
Велинград
звезди
 
Балнеокомплекс Акватоник
Велинград
Специални Цени и Пакети...
звезди
 
Хотел Велина
Велинград
звезди
 
Гранд Хотел Велинград
Велинград
звезди
 
Спа хотел Двореца
Велинград
звезди
 
Спа Хотел Клептуза
Велинград
звезди
 
Хотелски комплекс Маркита
Велинград
звезди
 
Спа Клуб Бор
Велинград
звезди
 
Макси Парк Хотел & СПА
Велинград
звезди
 
Спа Хотел Олимп
Велинград
звезди
 
Хотел Роял Спа Велинград
Велинград
звезди